Geboortedatum
01-09-1984
Woonplaats
Spaarndam
Data
1.78m / 67kg / 43-219bpm
Wedstrijdcategorie
Masters 1
Aantal jaren MTB
Ongeveer 15
Leukste MTB ervaring
Moeilijk om hier iets te kiezen. Diverse mooie etappewedstrijden gereden maar ook heel mooie eendaagse marathons.
Sportverleden
Voetbal, krachttraining en MTB
Overige sporten
Fietsen (op de weg) en fietsen (op het strand)
Sterktes
Ervaring, klimmen (bij voorkeur steil en lang).
Zwaktes
Zeer korte wedstrijden, sprinten.

Mark - SKS Marathon

De goede vorm is er wel, daar is niet zoveel twijfel over. Maar tot nu toe laat zich dat niet echt omzetten in goede uitslagen. Na een goede XC wedstrijd in Berlicum stond ik weliswaar al 2 keer aan de start van een mooie marathon, maar evenveel keren wist ik de finish niet te halen. In Groesbeek kon ik door een wat ongelukkige val niet verder. Gelukkig zonder verdere gevolgen, maar de eerste DNF was een feit.

Vorige week was de herkansing in Kellerwald. Na 2 goede ronden reed ik in de derde ronde een scheur in mijn achterband. Het binnenbandje zat er vrij snel in, maar kwam net niet naar buiten door de scheur. Ik vond het te riskant om er, zonder tweede binnenband binnen handbereik, mee verder te rijden.

Zaterdag dan de derde kans. De SKS Bikemarathon in Sundern. Ik rijd hier altijd best aardig, maar voor vandaag was het doel gereduceerd tot uitrijden zonder valpartijen en andere ongemakken. Vrijdagmiddag op tijd vertrokken naar Hagen om me daar aan te sluiten bij Karen en haar ouders. Nog even de laatste voorbereidingen getroffen en vroeg naar bed.

De volgende ochtend zag het weer er behoorlijk anders uit dan vrijdag. De temperatuur was zo´n tien graden lager, en de kans op regen aanzienlijk hoger. Ik besloot te starten met armstukken aan, en wat Sportsbalm olie op de benen om ze warm te houden als het zou gaan regenen. Al bij het rijden naar de start in Sundern voelden de benen erg goed. De startlijst zag er weer een stukje indrukwekkender uit dan vorig jaar en een duidelijke doelstelling voor de uitslag had ik niet.

Na het startschot en het geneutraliseerde begin begon het gehele peloton aan de lange asfaltklim het dorp uit. Karen en ik stonden in het eerste vak vanwege onze uitslagen van vorig jaar. Dat was al een goed begin. Ik kon bij de start eigenlijk meteen al voorin mee rijden, samen met mijn teamgenoten Bart en Roel. In deze marathon is het zeer lastig om enig overzicht te houden op je positionering, doordat de renners van de halve marathon en de hele marathon tegelijk starten. Dit zorgt er tevens voor dat er in de eerste ronde een zeer hoog tempo wordt gereden. De meeste renners rijden immers maar 1 ronde. Hetzelfde gebeurde in de vrij grote groep waarin ik zat. Die bestond voor een groot deel uit halve afstand rijders. Ik herkende alleen Jan Weevers en Nikolaus Syc als concurrenten voor de lange afstand.

Mark Sundern 2014 lowres

Normaliter zijn deze mannen een maatje te groot en ik was dan ook blij verrast dat ik in dit groepje zat. Na de tweede verzorgingspost besloten Jan en twee Duitse renners weg te rijden om het gat naar het groepje voor ons dicht te rijden. Hierin zag ik onder andere Leander Hamelink rijden. Dit ging mij te hard en ik besloot achter te blijven. Zo reed ik de rest van de eerste ronde met Nikolaus en nog een aantal mannen van de halve afstand.

Bij het ingaan van de tweede ronden zaten Nikolaus en ik bij elkaar, met nog een Belgische renner erbij. Ik had de hoop om lekker samen aan de tweede ronde te kunnen beginnen, en zo wat energie te kunnen sparen voor de finale. Helaas bleek al snel dat ik iets sterker was dan de andere 2. Twee opties dus. Erbij blijven en later wegrijden, of meteen wegrijden en hopen dat ik nog iemand tegenkom en mezelf niet de nek omdraai. Ik koos voor optie 2, en het werd een eenzame rit. Pas vlak voor de laatste verzorgingspost zag ik Jan Weevers rijden. Alleen. Ik reed er naar toe en hoopte samen met hem nog wat snelheid te kunnen maken. Ook dat ging niet door. Ik reed alleen verder, want ik wist dat Ad de Brabander en een Duitse renner niet heel erg ver achter me reden. Zo reed ik dus ook de laatste 10 kilometers nog alleen.

De enige metgezel in het laatste gedeelte was de kramp waar ik vrijwel altijd mee te maken krijg. Gelukkig nu pas in het laatste gedeelte, en niet al te hevig. Mijn huidige anti-kramp-aanpak lijkt dus z'n vruchten af te werpen. Na 4.09 rolde ik als nummer 19 over de streep, en 9de in mijn categorie. Geen topklassering, maar dat is hier dan ook erg moeilijk. Wel een strakke tijd, en een uitslag waaruit blijkt dat de vorm inderdaad erg goed is. Hiermee heb ik weer vertrouwen heb getankt voor de komende koersen. De volgende afspraak staat over 2 weken, in Saalhausen!

MarkvSchie2016MugShot

200x200

Recente Artikelen