Geboortedatum
09-12-1988
Woonplaats
Nijmegen
Wedstrijdcategorie
Masters 1
Aantal jaren MTB
Ongeveer 20
Leukste MTB ervaring
Op de mountainbike naar het basiskamp van de Matterhorn, en daarna weer naar beneden richting Zermatt. De mooiste trails, een strakblauwe lucht, en het gevoel te kunnen lezen en schrijven met je fiets.
Sportverleden
Judo, Atletiek
Overige sporten
Wielrennen, hardlopen
Sterktes
Techniek, middellange klimmen, veel ervaring als wedstrijdrijder.
Zwaktes
Lange duurvermogen, te hard starten.

Irjan - Nordenau WINST!

Nordenau was een wedstrijd die ik begin van het seizoen al omcirkeld had in mijn kalender. Een van de hoogste plekken van noordwest Duitsland, en een parcours met leuke singletracks. De vorm voor de wedstrijd was goed, mooie supercompensatie van de transalp. Op de dag ervoor viel het met bakken uit de lucht, gekozen voor modderbanden en mezelf mentaal ingesteld op een paar uur door de stromende regen en modder stampen. Westrijddag nog steeds flinke regen.

Op de startklim zaten we met het hele team mooi voorin en ik merkte dat ik makkelijk meekon. Ik zag dat er veel naar elkaar werd gekeken en besloot om na 5 km weg te rijden, alleen. Dit ging prima en had op deze manier geen last van mensen voor me in de afdalingen. Na 30 km sloot de leider van de 30+ categorie bij me aan, even snel contact gehad en besloten dat onze belangen elkaar niet in de weg stonden.

Hierdoor mooi kunnen samenwerken, we hebben de laatste 10 km er nog een mooie strijd van gemaakt samen! Helaas koos hij in de sprint de verkeerde baan, waardoor ik zowel de overwinning in mijn categorie als de eindoverwinning pakte. Erg gaaf! 

Nu de goede vorm doortrekken, volgende week zal ik een meerdaagse op de weg rijden met de militaire selectie. Volgende mtb wedstrijd is Daun.

Nordenau

Irjan - Open NK P2

Afgelopen zondag reed ik het open NK marathon in Amerongen. De wedstrijd bestond uit twee rondes van zo'n 30 km, voornamelijk over de uitdagende mtb routes van Amerongen en Leersum. Aangezien ik veel train op deze parcoursen ken ik het gebied vrij goed. Mijn doelstelling voor de wedstrijd was om podium te rijden, helaas in de week voorafgaand wat last van verkoudheid gehad.

Met de start kon ik makkelijk naar voren rijden, waarna ik samen met Mark Schep het peloton richting de eerste afdaling voerde. Onderaan de afdaling had ik een klein gaatje, waarna ik besloot om dan maar gelijk door te rijden en zien wie ik mee kreeg.

Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van zo'n 7 man, met daarin aardig wat Sforz teamleden. Na doorkomst van de 1e ronde was deze groep geslonken tot 3 renners, en we waren redelijk aan elkaar gewaagd. Met name Bart Pennings en ik voerde het tempo op in de groep, en de nummer drie kon het dan ook met moeite bijhouden. Op 1 uur 15 minuten van de wedstrijd moest de derde persoon lossen en waren Bart en ik nog samen over in de strijd om de overwinning.

In de afdalingen probeerden we elkaar eraf te krijgen, wat niet lukte, in de beklimmingen waren we ook aan elkaar gewaagd. Mijn sprint is over het algemeen vrij goed dus ik besloot om te wachten tot de laatste 100 meter naar de finish. Dat plan lukte en we gingen samen de sprint in. Helaas bleek Bart hier toch echt het sterkste, ik had mezelf wat meer leeg gereden dan ik had verwacht. Uiteindelijk erg tevreden met P2, weer een mooie podiumplaats erbij!

OpenNK kort M1

Nu herstellen en de laatste puntjes op de i zetten voor de Transalp. Volgende week zondag 16 Juli start deze in Mayerhofen, samen met mijn zus Ranhilde Luttenberg rijden we bij de mixed teams.

Irjan - Rhens P2

Afgelopen zondag stond de MTB marathon in Rhens op het programma. Een snel parcours, met veel klimmen en niet al teveel technische stukken. Na de vorige Sforz cup wedstrijd in Emmelshausen was ik benieuwd hoe het met de vorm gesteld was. Ik wilde erg graag weer podium rijden maar wist al wel dat het op een parcours als deze lastig zou gaan worden.

Met de startklim heb ik halverwege besloten om het tempo op te gaan voeren omdat de groep wel erg lang bij elkaar bleef. Al snel reden we met zo'n 10 man weg bij de rest van het veld en nadat de Duitser Marvin Schmidt( de latere winnaar) overnam begon ook onze groep uit elkaar te vallen. De enige die mee kon was ik... maar wel met erg veel moeite. Na zo'n 10 kilometer moest ik Schmidt laten gaan en heb ik een tijd alleen gereden. ik merkte dat ik teveel had moeten geven om erbij te blijven en besloot om het tempo even tijdelijk terug te schroeven totdat er een aantal renners bijkwamen waar ik mee samen kon rijden.

Dit pakte goed uit en uiteindelijk met een groepje van 3 een leuke strijd gehad richting de laatste klim. Hier viel de groep uit elkaar en ik had net niet de kracht om de snelste van onze groep eraf te rijden. Ik had al wel gemerkt dat ik de betere daler was, dus heb uiteindelijk nog in de laatste afdaling ( na wat kopwerk van Frank) druk gezet om nog naar P2 te komen. Uiteindelijk op 24 sec van de 2e plaats gefinisht. met een derde plek overall, een 2e plek in mijn categorie en een 1e plaats voor het klassement erg tevreden.

Volgende week Groesbeek, een parcours waar ik elke wortel ken!

Irjan - Emmelshausen 69km P3

Na een aantal weken geen wedstrijd vandaag de Sforz marathon cup wedstrijd in Emmelshausen gereden. Ik had goed kunnen trainen de weken voorafgaand aan deze wedstrijd en ik was dan ook benieuwd hoe mijn vorm gegroeid was.
Bij de start mooi voorin mee, helaas wel een flinke valpartij van teamgenoot Nard Clabbers achter me horen gebeuren. Met mijn XC ervaring kon ik mooi rustig in de kopgroep meeliften en na zo'n 8 kilometer ontstond er een groep van 6 man.

Het parcours was een mooie afwisseling van technische afdalingen, snelle schotterpaden en flink klimmen. Ik merkte dat ik het tempo van de groep vrij makkelijk kon volgen, maar wegkomen zat er door de snelle stukken niet in.
Op 10 kilometer voor het einde ben ik samen met Gijs Derksen ( ook Nederlander) in de aanval gegaan en wisten we een behoorlijk gat te slaan met de rest van de groep. Dit wisten we op te bouwen naar 1 minuut voorsprong.


Helaas bleken de laatste 5 kilometer wat zwaarder te zijn dan ik verwacht had waardoor bij mij het kaarsje langzaam uit ging. Tegelijkertijd had een van de Duitsers van de groep achter ons vleugels gekregen en hij wist mij in de laatste kilometer nog net in te halen. met een 3e plaats overall en een 2e plaats in mijn categorie ben ik tevreden over deze wedstrijd. De vorm zit nog steeds in de lift. Benieuwd wat er dit jaar nog meer gaat komen!

gr
Irjan

PodiumEmmelshausen

Irjan - Groesbeek 105km

Vandaag stond de eerste Marathon van het seizoen voor mij op het programma, en wat voor een! De beruchte hel van Groesbeek. 105 km, bestaande uit 3 rondes van 35 km over een van de mooiste mountainbikegebieden van Nederland. Aangezien ik lange tijd daar in de buurt heb gewoond en getraind durf ik inmiddels wel te beweren dat ik elke wortel in het bos ken. 's ochtends vroeg om 0930 klonk het startschot.


Bij de start rustig de kat uit de boom gekeken en rustig van groepje naar groepje naar voren gehopt. Doelstelling was top 20 en al snel kon ik met een groepje van 4 man mooi samenwerken om naar voren te rijden. Ik merkte dat ik op de klimmen soms net wat te kort kwam, maar in de afdalingen was ik in staat om dat weer dicht te rijden. Wel had ik weinig rust om goed te eten en te drinken..... maar dat nam ik even voor lief. Na 35 km kwam er een wat technischer stuk ( het beroemde wortelenpad) waar ik een klein gaatje sloeg op de rest van de groep. Opeens tot mijn verbazing zag ik de kopgroep 100 meter voor me rijden. Helaas in het technische stuk net niet erbij kunnen komen waardooor de rest van mijn groep weer aansloot.

Na 60 km komt opeens de klap: een man met een loodzware hamer. honkerklop! Ik herken het gelijk en voel me enorm dom. Een beginnersfout..... niet de tijd genomen om even een powerbar reep te eten en waar je in de wedstrijd ook niet meer overheen gaat komen. Ik besluit door peddelen naar de doorkomst en bij het begin van de 3e ronde even goed bij te tanken. Helaas kom ik niet zover. ik merk dat mijn coördinatie en inschattingsvermogen dusdanig te leiden hebben onder mijn suikergebrek dat ik het niet verantwoord vind om door te gaan. In ieder geval een wijze les verder en een erg goede training gehad aan Groesbeek. De snelheid zit goed! Nu het duurvermogen nog en goed blijven eten..... op naar de volgende!

Irjan - XC - Oldenzaal 2017

Oldenzaal is als parcours helemaal aangepast en lijkt absoluut niet meer op hoe het vroeger was, in positieve zin. De organisatie heeft een prachtig technisch parcours neergelegd met ook voldoende fysieke uitdagingen. Ook dit keer stond ik bij de start wat verder naar achteren, waardoor mijn wedstrijdplan was om in de eerste halve ronde veel plekken te pakken en daarna een stabiel tempo te pakken.  De start verliep goed, gelijk wat plekken goed kunnen maken, maar helaas tikt iemand mijn ketting eraf op de eerste singletrack.  Na wat geklungel om de ketting erop te krijgen weer opgestapt en vanaf achterin begonnen met een lange inhaalrace.  

Oldenzaal 2017 01

Ik merkte dat mijn lichaam al wat meer kon hebben dan vorige week, dus heb langzaam het tempo opgevoerd. Elke ronde mensen in kunnen halen en enorm genoten van de technische stukken. Publiek kon ook mijn unieke lijn op de houten S bocht waarderen! uiteindelijk over de finish gekomen met een grote grijns op plek 13.leuke strijd gehad en nog belangrijker:  

Er zit flink progressie in, op naar Groesbeek.

Irjan - XC - Burg Haamstede 2017

Na 4 jaar geen mountainbike wedstrijd meer gereden te hebben was het vandaag zover.  

In Zeeland de nationale XC wedstrijd in Burg Haamstede.  Het parcours bestond uit veel smalle paden en korte klimmetjes, met weinig herstel.  Met de startopstelling als een van de laatsten vertrokken, gelukkig van mijn explosiviteit gebruik kunnen maken om gelijk een flink aantal plekken naar voren te komen. Na ongeveer een halve ronde tot mijn eigen verbazing aangesloten bij de kopgroep.

BH 2017 01

 

Dit had wel wat kracht gekost, dus zodra ik goed en wel voorin zat gelijk geprobeerd om goed uit te rusten en vanaf daar een nieuw strijdplan te bedenken.  Helaas had ik daar weinig tijd voor, want na een minuut al moest ik in een steile afdaling in mul zand uitwijken voor mijn voorganger, waardoor ik over de kop vloog. Rottig moment.... fiets bovenaan de afdaling weer opgepakt en flink wat plekken verder naar achter weer verder gegaan. In al mijn enthousiasme iets teveel gas gegeven waardoor ik mezelf heb opgeblazen.  Toen was het tempo er helemaal uit.... de rest van de wedstrijd met slappe trillende benen rondgereden en een uitslag die ik maar snel moet vergeten.

Wel een goede training gehad en weer wat geleerd. Scherp blijven, krachten verdelen en goed blijven eten en drinken.