Geboortedatum
01-09-1984
Woonplaats
Spaarndam
Data
1.78m / 67kg / 43-219bpm
Wedstrijdcategorie
Masters 1
Aantal jaren MTB
Ongeveer 15
Leukste MTB ervaring
Moeilijk om hier iets te kiezen. Diverse mooie etappewedstrijden gereden maar ook heel mooie eendaagse marathons.
Sportverleden
Voetbal, krachttraining en MTB
Overige sporten
Fietsen (op de weg) en fietsen (op het strand)
Sterktes
Ervaring, klimmen (bij voorkeur steil en lang).
Zwaktes
Zeer korte wedstrijden, sprinten.

Mark - Zoetermeer

Na het succesvolle dubbele marathonweekend vorige week, stond er voor dit weekend weer een XC wedstrijd op de kalender. Het parcours van Zoetermeer is voor mij dichtbij, is technisch erg mooi en super zwaar. De korte steile klimmen en technische afdalingen op de kleigrond rond Snowworld liggen mij goed. De organisatie doet ook continue z’n best het parcours technisch uitdagender te maken, en ook dit jaar waren er weer enkele veranderingen aangebracht t.o.v. vorig jaar. Zo was bijvoorbeeld de rock garden aanzienlijk uitgebreid, en de afdaling langs de skihelling wat aangepast. Langs de rockgarden lag overigens een chickenway, die wat mij betreft qua technische moeilijkheidsgraad niet veel onderdeed voor de echte rockgarden.

 

Zoetermeer 25 08 2012Na een lange droge periode zou het zaterdag flink gaan regenen in Zoetermeer. Op veel stukken blijft het parcours met natte omstandigheden goed te rijden, maar er zijn ook secties bij waar de klei bij een klein beetje neerslag al verandert in spekgladde ondergrond. Omdat Zoetermeer erg lijkt op mijn thuisparcours in Spaarnwoude weet ik dan ook dat je niet te zuinig moet zijn met de noppen op de banden als het nat belooft te worden. Bij het inrijden werd al snel duidelijk dat veel concurrenten dit soort parcoursen toch wat minder goed kennen, want ik zag nog opvallend veel Conti Racekings, Schwalbe FF’s en soortgelijke semislicks. De mannen met dergelijke banden waren dan ook goed vertegenwoordigd onder de renners die bij het inrijden al de hekken in gleden, en bij de latere uitvallers.

Helaas voor de organisatie, maar ook voor de renners, was het startveld erg klein. Dit is een bekend verschijnsel bij wedstrijden die na het NK georganiseerd worden, maar doet geen recht aan alle voorbereidingen van de organisatie, de vrijwilligers en de KNWU. Zoetermeer is een van de mooiste mountainbikewedstrijden van Nederland en verdient dan ook zeker meer deelnemers.

Na het verkennen van het parcours, waar ik een half uur voor de start mee klaar was, begon het nog even stevig te regenen. Daar had ik van tevoren al op gehoopt. Tot de start was het vooral zaak warm te blijven. Na het startschot schoten de toppers er met zeer hoge snelheid vandoor. Ik kwam bij de 2de bocht een beetje klem te zitten, en moest net voor het bultje in de remmen om niet te vallen. Ik zat dan ook al snel wat meer naar achteren, maar kon dit ook weer snel goedmaken in de startlus. Goed voorin zitten betaalt zich hier uit, want vanaf plek 10 is het lopen op de eerste passage langs de technische stukken en steile klimmetjes. Helaas was dat ook voor mij zo. De eerste helft van de eerste ronde bleef het veld redelijk bij elkaar, maar mede door het afstappen van sommige renners werd het veld daarna al snel uit elkaar getrokken. Ik zat in een redelijk snel groepje en moest daar tot in de 2de ronde in blijven om een beetje te herstellen van de harde start. Eenmaal in het ritme kon ik wat naar voren kruipen in m’n groepje, en kon ik op de glibberige klimmetjes vrij makkelijk wegrijden. Ik reed toen op plek 17, met voor mij Peter Brandenhorst. Peter zit normaliter aanzienlijk verder voor me en ik had dan ook even de hoop wat dichterbij te komen. Het verschil werd echter iedere ronde iets groter, en dat gold ook voor het verschil met de man achter me. Technisch ging het steeds lekkerder lopen, maar de laatste 2 ronden waren erg zwaar. In de laatste ronde lag de uitslag al min of meer vast, en zakte het tempo iets omlaag.

Uiteindelijk zeer tevreden over de 17de plek. Het goede gevoel is lang weggeweest, maar begint langzaam maar zeker terug te komen. Nog net op tijd voor de staart van het seizoen. Beter laat dan nooit! Met deze plek mocht ik zelfs nog even langs de inschrijving voor m’n eerste prijzengeld in een nationale wedstrijd, en daarvan heb ik Loekie ’s avonds dan ook maar mee uit eten genomen als dank voor de aanmoedigingen zo vroeg op een regenachtige zaterdagochtend. Tot in Lunteren!

Share

MarkvSchie2016MugShot

200x200

Recente Artikelen