Geboortedatum
08-08-1973
Woonplaats
Breda
Data
1.84m / 75kg / 45-195bpm
Opleiding
Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit
Beroep/studie
Business Line Manager Gezonde Voeding, TNO
Wedstrijdcategorie
Masters 2
Aantal jaren MTB
20(sinds +/- 5 jaar meer wedstrijden)
Leukste MTB ervaring
2de etappe v/d Trans Schwarzwald 2011 winnen (in mixed team).
Sportverleden
Skateboarden
Overige sporten
Wat oefeningen in de huiskamer, beetje joggen in de winter.
Trainer
Ik en m'n wattagemeters
Sterkte
Trainingsdiscipline, vermogen voor langere duur.
Zwakte
Herhaalde sprints en puur sprintvermogen.
Doelstelling 2016
SforZ-Continental Marathoncup lange afstand: podium + top 5 (M2) in de afzonderlijke wedstrijden. NK XCM: podium
Beste prestatie
2010: 3e NK MTB Marathon M1 & 2de overall algemeen klassement Holland MTB Cup 75 min. Al weer 5x Nederlands Kampioen MTB Singlespeed, waaronder in 2012. Winnaar MTB Marathoncup Masters 2, lange afstand 2015
Slechtste sportmoment
Zelden, wel veel leermomenten. Gebroken sleutelbeen begin 2011 was wel slecht
Advies aan beginners
Weinig tijd? Train hard, train slim en rust goed uit.

Nard - Landgraaf Topcompetitie

De ronde in Landgraaf heeft iets wat geen enkele ronde in Nederland heeft. Een klim. Een echte, steile klim, die langer duurt dan 2 minuten. Dat is de definitie van een klim, toch? Die ongeveer 400 meter  is het begin van een echt mooi MTB rondje, want de rest van de ronde bestaat (dus..) voor een flink deel uit afdaling. Eén van die afdalingen gaat zelfs prachtig zigzaggend in een achtbaan omlaag. Ik kon m'n ritme daar nooit echt vinden eerlijk gezegd, maar als dat lukt is het vast heerlijk.

Wat leuk is aan zo'n klimmetje is dat je die goed kan herkennen in een wattagefile. Ik kan dus mooi zien hoeveel zwakker en langzamer ik werd naar het einde toe. Ok, met de tijd alleen kom je ook een heel eind om te bepalen hoeveel je achteruit gaat (zeker op zo'n klim), maar toch leuk om zo'n lijstje te maken als hieronder.

Ronde Tijd Wattage
1 2:20 475W
2 2:30 474W
3 2:44 398W
4 2:44 394W
5 2:49 379W

De startklim ging hard. Te hard eigenlijk, want ik had geen goede warming up gedaan, dus ik ontplofte met nog 1 minuut te gaan. 1:20 met 520 watt en daarna nog 1 minuut met 420. Langzamer beginnen is echter geen optie, want het resultaat zou zijn dat je meer mensen moet inhalen. Oftewel, leuk zo'n wattagemeter, maar tijdens een XC wedstrijd doe ik er niet veel mee. De tweede ronde kon ik aanvallen in de klim en reed ik hetzelfde wattage, maar een langzamere tijd. Dit kan met de nauwkeurigheid van de wattagemeter te maken hebben, maar ik reed toen ook een iets onhandige lijn wat een verklaring kan zijn. De derde en vierde ronde was ik al zo moe dat ik geen verschil meer kon maken op de klim en de laatste ronde was overleven en mijn plekje behouden. Welk plekje? Uiteindelijk ben ik 15de geworden. OK voor deze wedstrijd, gezien de training de dag ervoor en mijn doelen de komende tijd.

Aanstaand weekend staan we met een hele club aan de start in Malmedy, voor de Raid des Hautes Fagnes, de derde wedstrijd voor de RWP cup, over 65 km. Eens kijken of dit een goeie training was.

Share