PowerBar sportvoeding - Mary Rose Postma

De voeding voor SforZ Racing Team wordt verzorgd door Powerbar. In de afgelopen maanden heb ik enkele producten kunnen proberen en had ik voor elke wedstrijd een vast patroon qua voeding. Ik vind het zelf prettig om te beginnen met ‘vast’ voedsel in de vorm van repen, en de gelletjes tot het eind te bewaren. Het is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar mij geven de repen een gevuld gevoel in de maag waardoor ik minder trek ervaar, terwijl anderen dit juist als storend ervaren. De repen kunnen voor en tijdens de wedstrijd gebruikt worden, dus ik vertrouw erop dat ik voldoende in staat ben de repen te verteren en om te zetten in energie tijdens de inspanning (met name aan het begin van de inspanning, later ga ik dus ook over op de gels).

De reep die ik eet tijdens het eerste uur van de inspanning is de Energize Bar ‘Chocolate’ (bevat 36,3 gram koolhydraten en 7,4 gram eiwitten).

EnergizeChocolate

Tijdens de inspanning moet je er wel rekening mee houden dat het een hele kleffe reep is, die zeker bij warmte soms wat lastig uit het folie te krijgen is. Vaak eet ik deze reep dan ook in ‘etappes’. Het voordeel vind ik dat je de energie op deze manier ook verspreid binnenkrijgt.

De tweede reep is de Natural Cereal Bar ‘Sweet ’n Salty’ (bevat 25,4gram koolhydraten en 4,0gram eiwitten).

NaturalEnergySweetnSalty

De smaak ‘sweet ’n salty’ was een bewust keus, omdat ik tijdens een lange inspanning merk dat heel zoet eten mij begint tegen te staan (alle repen en sportvoeding zijn over het algemeen wat zoet van aard).

Bij het eten van de repen gaan er altijd een paar slokken ISO Active sportvoeding mee (bevat 29gram koolhydraten en minder dan 0,5gram eiwitten).

IsoActive

Naast de repen en gels is voor mij water gemengd met deze oplossing voldoende om mijn energieniveau op peil te houden, ik voeg er verder geen voeding meer aan toe.

In de laatste fase van de marathons gebruik ik één of meerdere gels (afhankelijk van de duur van de inspanning). De gel die ik veel heb gebruikt is de Power Gel + cafeïne ‘Cherry’ (26,7 gram koolhydraten en minder dan 0,4gram eiwitten).

PowerGelCaffeineCherry

Afhankelijk van de gevoeligheid voor cafeïne zou ik ook cafeïne vrije gels gebruiken (op de gel zelf wordt afgeraden meer dan één van de cafeïne gels per inspanning te gebruiken). Het is een gel die erg vloeibaar is en daardoor makkelijk zonder drank kan worden ingenomen. De cafeïne helpt mij vaak om weer even focus te krijgen, en als het nodig is zet ik het daar ook bewust voor in.

Na afloop van de inspanning maak ik met behulp van de powerbar shaker een herstelshake van Qwin 100%Whey Protein Chocolate (bevat 2,96gram koolhydraten en 21,9gram eiwitten).

Qwin

Aangelengd met water blijft de smaak voor mij aangenaam (waar ik sommige eiwitpoeders enkel met melk nog lekker vind). Eén schep (maatbeker bijgevoegd) biedt mij voldoende voor herstel na de inspanning, waardoor een pot ook redelijk lang mee gaat.

Powerbar biedt een groot assortiment aan sportvoedingsproducten voor alle stadia van een inspanning (voor, tijdens en na) waardoor je met persoonlijke voorkeuren toch een volledige voedingsvoorraad kan samenstellen.

Mary Rose