Review: Bryton Rider 40

Bryton Rider 40

Sinds het seizoen 2012 rijden we als SFORZ team met de nieuwe Bryton Rider 40. Een kleine sportieve fietscomputer met GPS functie.

Eerste ervaring

Alpentour Trophy: een van de zwaardere meerdaagse wedstrijden in de Alpen, een betere eerste test bestaat er niet. In de auto op weg naar Schladming hield ik voor het eerst een Bryton Rider 40 vast, een heel stuk lichter en kleiner dan mijn oude fietscomputer: Garmin Edge 705. Het instellen van de gegevensvelden in het schermpje was snel gebeurd, een eenvoudig karweitje. De Rider 40 aan het stuur bevestigen is gemakkelijk en effectief. De bike-mount wordt bevestigd met 2 elastieken, welke zijn meegeleverd in verschillende maten. Indien nodig gemakkelijk te verwijderen, en de Rider 40 zit muurvast aan je stuurpen, niet onbelangrijk bij eventuele valpartijen.

Bryton Rider 40 2

De echte test: race-day.

Met handschoenen aan was het even wennen om de Bryton aan te zetten en te bedienen, kleinere knopjes horen nu eenmaal bij een klein apparaatje. Kwestie van 3x doen en je bent eraan gewend. Het voordeel van de Rider 40 is dat je hem al een tijdje voor de wedstrijd kunt aanzetten, zodra je begint te fietsen begint hij pas te meten.

Zelf ben ik niet iemand die halverwege de koers de wedstrijd al wil gaan analyseren. Vertel me hoeveel kilometer ik nog moet, het aantal hoogtemeters en af en toe een hartslagje en ik weet genoeg. Voor de controlfreaks onder ons: op de Rider 40 kunnen 3 verschillende schermpjes, al dan niet automatisch wisselend, met ieder een 6 tal gegevens weergegeven worden. Van zonsondergangtijd tot het gemiddelde vermogen (als je een powermeter hebt), het kan allemaal.

Samen met de Bryton ben ik de 4 dagen in de Alpen goed doorgekomen. Onder wisselde weersomstandigheden bleef de hoogtemeter het goed doen, had een goede GPS verbinding en was het schermpje zowel in de zon als in het bos goed af te lezen (de verlichtingsfunctie van de Bryton heb ik niet hoeven te gebruiken). Enige minpuntje was dat de Rider 40 alleen ‘ride time’ (tijd dat je daadwerkelijk gefietst hebt) kon weergeven. Een wedstrijdrijder is meer geïnteresseerd in de tijd dat hij daadwerkelijk onderweg is geweest, die tijd staat namelijk ook in de uitslag.

Bryton Rider 40

Trainen met de Bryton Sports 40

Naast een hulpmiddel tijdens wedstrijden, is de Bryton natuurlijk ook een uitstekende trainingspartner. Niet alleen als hartslagmeter, maar ook als coach. Vraag een gemiddelde fietser op een willekeurig moment naar zijn hartslag en hij zal er geen 10 slagen naast zitten. Het dragen van een hartslagmeter is pas nuttig als je er iets mee doet. De Bryton Ryder 40 is zowel geschikt voor de gevorderde fietser/wedstrijdrijder, dankzij onder andere comptabiliteit met een Power/Wattmeter, als voor de fietstoerist die kennis wil maken met het rijden in hartslagzones.

De Bryton beschikt over de mogelijkheid om gedurende een 30minuten durende test je maximale hartslag (MHR) te bepalen, welke een goede zeer goede indicatie geeft van je MHR. Naast MHR is er ook de mogelijkheid om je lactate threshold heart rate (LTHR) of maximal aerobic power (MAP) te bepalen. Deze waardes kunnen gebruikt worden om in zones te trainen en zo resultaat te halen uit je trainingsarbeid. De LTHR test (en eventueel MAP) is geeft een mooie indicatie van je werkelijke LTHR en is zeker geschikt voor diegene die eens willen proberen om in zones te trainen zonder daarvoor eerst een dure inspanningstest bij een sportarts af te leggen. Voor de meer gevorderde wedstrijdfietser kunnen de testen ook goed gebruikt worden om zelf vooruitgang in conditie te kunnen volgen. Oftewel, pak je Bryton, ga op de rollen zitten of zoek een lang stuk weg zonder verkeer en scherpe bochten en doe je ding!

Met behulp van een gratis account op brytonsport.com kun je zelf trainingsschema’s maken en trainingen selecteren. Als je eenmaal je hartslagzones hebt bepaald of ingesteld kun je gemakkelijk workouts selecteren in brytonsports of er zelf een aanmaken. Verschillende soorten intervallen kunnen worden geselecteerd. Mocht je een keer vergeten zijn je workout op de Bryton te zetten, geen probleem, op de Bryton is het ook mogelijk om intervallen in te stellen.

brytonsport add workout

Analyseren van gegevens

Op brytonsport.com is het ook mogelijk om je eigen ritten uploaden en bekijken. In een scherm heb je een overzicht van waar je hebt gefiets, gemiddelde en uiterste waarden die gemeten zijn en een grafiek weergegeven het verloop van je hartslag, hoogte, snelheid, cadans, vermogen tijdens de rit. Gegevens van verschillende ritten kunnen ook met elkaar vergeleken worden. Alle gegevens worden online opgeslagen en kun je ook later ergens anders terug bekijken. Een nadeel is wel dat je internet nodig hebt om je gegevens van de Bryton uit te lezen, wat het uitlezen trager maakt en onmogelijk als je geen internet hebt, mocht je toevallig in the middle of nowhere bivakkeren.

Via de bryton website is het bovendien gemakkelijk om ritten naar strava te exporteren, altijd leuk om je fietstijden op klimmen te kunnen vergelijken met andere gps gebruikers.

Navigeren m.b.t. van GPS

Aan de compactheid van de Ryder 40 is al af te zien dat deze niet is gemaakt met als hoofddoel navigeren. Het schermpje is gewoonweg te klein om met een achtergrond kaart te kunnen navigeren, deze mogelijkheid staat er dus ook niet op. Wel is het mogelijk om vooraf via brytonsports.com een route uit te tekenen of te downloaden en deze te volgen. De route wordt als een zwart lijntje weergegeven op de kaart. Een automatische zoom functie en een trage verversing van het beeld zorgen er echter voor dat het vrij lastig is om het lijntje te volgen. Op de racefiets lukt het wel om de goede weg te blijven volgen, maar zodra je op de mountainbike het bos in wilt duiken wordt het een serieus probleem, hiervoor is toch echt een Ryder 50 nodig.

Vermogenmeter

Mocht je een vermogen meter op je fiets hebben: het is mogelijk om het getrapte vermogen op je Bryton weer te geven. Binnen het team fietsen zowel Nard als Harald met een vermogen meter. De Bryton ontvangt de gegevens van de vermogen meter direct. Bij de eerste trap op de pedaal is het vermogen van de Bryton af te lezen.

Conclusie

De Bryton Ryder 40 is een zeer compacte, lichte en fancy uitziende fietscomputer, zowel geschikt voor de gevorderder wedstrijdrijder als de fietstoerist die meer wil weten dan alleen een afgelegde afstand en een gemiddelde hartslag. Met name door de mogelijkheid om een powermeter te integreren is dit een interessant apparaatje voor de echte control freak. Daarnaast is de Bryton 40 zeer geschikt om kennis te maken om in zones te trainen en om achteraf je fietstocht online te zetten en deze te vergelijken met zowel je fietsvrienden als professionals.

Voorbeeld Bryton Track op Bryton site

Share