Review BikeWheels.nl

De eerste ervaring met bikewheels of eigenlijk, Brian de man achter bikewheels was ergens in januari. Ruimschoots voor de start van het mountainbike seizoen kwamen we met het team samen en zouden we een workshop krijgen van Brian.

De eerste indruk aan de hand van zijn voorkomen en gereedschappen, was al meteen goed. Hij komt over als een echte vakman en eentje met veel passie voor het fietsen. Dit kwam eigenlijk alleen maar verder naar voor en toen hij ook daadwerkelijk ging tonen hoe hij onze wielen deed maken.

Onze wielen bestaan uit;

  • Een set Dt 240 naven
  • 32 Dt spaken,
  • Aluminium nippels
  • En zeer lichte Ryde trace xc velgen

Brian atelierHet stukje vlechten, het aandraaien van de nippels, het op spanning brengen van de spaken om het er daarna vervolgens weer volledig uit te kraken (en dat gaat met veeeel spierkracht gepaard!!) door het richten van de nippels en het stevig vastzetten van de spaken in de naaf. Hierna kon die weer opnieuw beginnen met het op spanning brengen, het richten van het wiel en vervolgens het wiel weer zo behandelen dat dit nog een aantal keer herhaald moest worden, net zo lang tot het wiel geen krimp meer gaf en alles binnen twee tiende van een millimeter slagvrij was afgesteld.

Al deze moeite neemt Brian om er voor te zorgen dat het strakke en stijve wiel wat je van hem mee krijgt, dat ook na vele kilometers nog steeds zo blijft. En dat het wiel stijf is, is was wel te merken, hiervoor fietste ik met het topmodel Mavic Crossmax. Een wiel waar vele andere ook mee rijden, maar jeetje wat een verschil was dat. Het wiel geeft geen krimp en je hebt het gevoel dat daadwerkelijk elke pedaalslag raak is. Het insturen van de bochten was ook een gewaarwording, elke bocht pak je precies zoals je het zelf wilt. Het is echt ongelooflijk hoe zo'n licht wiel ook zo sterk kan zijn.

Want om mee af te sluiten, ook na een seizoen lang fietsen en 'mishandeling' blijft het wiel net zo sterk als dat die was op de eerste dag dat ik er mee ging rijden. Iets wat ik nog niet vaak heb meegemaakt.

Daarnaast heeft Brian een set gemaakt met de bredere Ryde Trail velgen. Door de wat stevigere velg kunnen er lichtere spaken gebruikt worden, waardoor het totaal gewicht niet anders is dan van de Ryde trace velgen. Het voordeel van de bredere velg is dat je met beduidend minder druk in je banden kan rijden. Voordeel daarvan is dat je meer grip hebt en je veel meer comfort ervaart tijdens het rijden. Ook met name in het bochtenwerk voel je gewoon dat de banden niet willen gaan rollen, ze blijven stabiel in het bredere velgbed. Voor mij persoonlijk is deze velg mijn eerste keus. Ook voor deze wielset geldt de opvallende stijfheid en de kwaliteit van het bouwen van de wielset door Brain.

Het gehele jaar hebben we geen enkel probleem ondervonden met onze wielsets, alle sets zijn nog kaarsrecht.

Bikewheels levert wielsets op bestelling, volledig aangepast aan je wensen. Door zijn jarenlange ervaring kan Brian ook goed adviseren over welke materialen je het beste kunt gebruiken. Dit voorkomt een heleboel nazorg, want het is dan altijd langdurig goed.

Bike trail pica